Osmosis ve Teknolojinin Dönüm Noktaları

Filiz Güleç Kutlu
2 min readApr 9, 2019

Mart 2019 çıkışlı Netflix’in yeni dizisi Osmosis Black Mirror sonrası gerçekleri yüzümüze vuran geleceğin teknolojileri ile donatılmış bir dizi…

Dördüncü sanayi devrimi ile yazılım teknolojilerindeki gelişmelerin paradigmal değişimlere gebe olduğunu vurguluyoruz, bu vurgu dizi ve filmlerde vücut bulunca ortak fikirlerde konuşmak için bir alan açılmış oluyor önümüze. Dizi veya film eleştirmeni değiliz ancak bu dizide gözüme çarpan birkaç ayrıntı ile gelecek okuması yapabiliriz.

Spoiler içerir, izlemediyseniz bundan sonrasını okumanızı tavsiye etmem!

Dizide implant teknolojiler, yeni arayüz olarak görüş, giyilebilir internet, akıllı telefonlar, nesnelerin interneti gibi bahsettiğimiz ve bahsedeceğimiz pek çok teknolojiyi izleyebiliyoruz.

Dizide en çok üzerinde durulması ve tartışılması gerektiğini düşündüğüm sahne Martin denilen yapay zekanın insan öğrenmesini gerçekleştirmiş olmasıydı. Martin’in Esther’e aşık olduğunu açıkladığı sahnede Esther Martin’in bir avatar olduğunu ve gerçekte varolmadığı için aşık olamayacağını söylediğinde seni kimsenin bilemediği kadar tanıyan benim, tıpkı senin gibi düşünen ve hisseden bir varlığım diye yanıt verir yapay zeka Martin. Sevgi ile ilgili tüm verilere sahip olduğunu bu nedenle de aşık olduğunu açıklar. İnsana ait her duygu ve düşüncenin yapay zekaya aktarılabildiği öngörüsü çıkıyor burada karşımıza, peki gerçekten öyle mi?

Gelelim giyilebilir internete, bu dizide yutulabilir internet olmuş, çünkü yuttukları mavi haplarda GPS’e bağlanarak sinyal alınabildiğini izliyoruz. Ya da beta kullanıcılılarının hepsinin kalp atış hızlarının ölçüldüğünü, nefes alma hızları ve yoğunluğunun sürekli olarak takip edildiğini ve intihara kalkan kullanıcının nasıl hayata döndürüldüğünü izliyoruz.

Nesnelerin internetine baktığımızda herkes potansiyel yazılımcı! Hackerların doktorlar gibi ölmek üzere olan hastayı hayata döndürdüğünü görüyoruz; Joséphine’i geri getiren hackerı hatırlayın. Endüstri 4.0’ı anlatırken yeni meslekler ortaya çıkacak ve eski meslekler tamamen ortadan kalkacak demiştik, Joséphine’in sanki bir ATM’den para çekermiş gibi köşe başında duran Tıbbi Analiz Laboratuvarından test yaptırarak, hamile olduğu bilgisinin cep telefonuna gelmesini izliyoruz. Basit teşhislerde ve önleyici tedavilerde hastanelere gitmememize gerek kalmadığı gibi doktor, hemşire, laboratuvar teknisyeni, hasta bakıcı gibi mesleklere de gerek kalmayacak.

Başta da dediğim gibi dizi yorumcusu değiliz, sahne sahne tartışmak haddimize değil ancak teknolojinin hayatımızı nasıl şekillendirdiği ile ilgili bize çok güzel ipuçları sunuyor dizi. 2025 yılında 1 trilyon sensörün internete bağlanmış olması ve herkesin ve herşeyin yönetiliyor olması sizce mümkün mü? :)

Filiz GÜLEÇ KUTLU

Training 4.0 Specialist / Professional Coach, ACC

--

--

Filiz Güleç Kutlu

Sociologist, Training 4.0 Specialist, Educator, Professional Coach, Founder of www.reskills.training